06 - 1085 8337 info@urbanflowers.nl
Kleur Bekennen Op School

Kleur bekennen op school

Kleur bekennen op school

Vorige week mocht ik een school fotograferen in Amsterdam, om te kijken wat we met behang-prints en kleur kunnen verbeteren. Want ja, het doet er toe de juiste kleuren toe te passen en de omgeving stimulerend te laten zijn voor scholieren en docenten! Dus we gaan kleur bekennen op school.

Natuur en kleur

Over de positieve invloed van natuur heb ik het al eerder gehad. Natuur, in de vorm van planten, een levende groene wand, of natuurlijke prints, zorgt voor ontspanning en stemt tevreden. Met kleur kan nog een dimensie toegevoegd worden, want ook kleur heeft een invloed op onze psyche en emoties. Het zijn over het algemeen geen bewuste processen, maar ze hebben hun invloed in ons onderbewustzijn. Wat handig dat daar onderzoek naar is gedaan, zodat we deze invloed bewust kunnen toepassen!

Kleur bekennen op school

Kleurenwijs

Scholieren moeten dagelijks lange tijd in hun schoolgebouw verblijven. Als een leerling zich prettig voelt dan pas staat hij open om te leren. Een open, rustige maar tevens stimulerende omgeving kan hieraan bijdragen. Of de leerling nu graag naar school gaat of met enige tegenzin, het binnenkomen in een omgeving die prettig oogt, activeert en helpt bij concentratie, is een must!  Je kunt je voorstellen dat iedere ruimte een andere functie heeft en daarom een andere kleur nodig heeft.

In de eerste plaats is er de entree, doorgaans een grote hal, om alle ‘verkeersstromen’ de ruimte te geven. Daar komen ze ’s ochtends aan, nog wat slaperig of met tegenzin, stel ik mij voor… Hier wil je ze wat positieve energie meegeven, wat optimisme. De overgang van buiten naar binnen kan wat geleidelijker plaatsvinden als er ook binnen natuur is. Met mooie natuurprints in de kleuren geel en oranje bijvoorbeeld; vrolijke, levendige kleuren!

Dan komen ze in het klaslokaal. Daar moeten ze tot rust komen en zich kunnen concentreren. Maar niet indutten… Een combinatie van groen, wat vertrouwen geeft, en wat oranje, niet te veel, maar genoeg om te stimuleren en warmte te geven, zou de juiste invloed hebben.

Grijs

Grijs is een goede basis, of zoals in de school waar ik fotografeerde, zachtgele baksteen. Maar zonder onderbreking wordt dat saai en saaiheid is wel het laatste wat je wilt in een school! Hier kun je meer lezen over de invloed van kleur: https://www.kleurenpsychologie.be/home.html

Kleur bekennen op school

Kleur bekennen op school met ontwerp Magical Mystery Woods van Urban Flowers

X