06 - 1085 8337 info@urbanflowers.nl
Pantone Kleur Greenery

Pantone kleur van het jaar 2017

PANTONE’s kleur van het jaar 2017

Drie keer raden welke kleur door Pantone is gekozen als kleur van het jaar 2017. Ja, je ziet het al, groen. De naam die ze eraan gegeven hebben is GREENERY.

Waarom groen?

Greenery geeft ons de geruststelling die we nodig hebben in deze woelige, sociaal politieke tijden, zegt Leatrice Eiseman van Pantone. Het symboliseert de verbinding die we zoeken met de natuur, met elkaar en met een ‘hogere bedoeling’.

En ja, zo is het, iedere kleur heeft zijn eigen symbolische betekenis. Kleurenpsychologie houdt zich met deze symboliek bezig; met de psychologische betekenis en het karakter van kleuren. Je herkent dit vast wel, kleuren roepen emoties en gevoelens op. De psychologische betekenis van kleuren is zelfs voor een groot deel universeel.

Daarom groen!

Groen wordt geassocieerd met balans, met een gevoel van tevredenheid en kalmte. Met hoop en optimisme. En wij in Nederland, land van seizoenen, associëren het uiteraard ook met de lente, met een nieuw begin. Met jong en fris.

Een effect van groen is dat mensen die in een groene omgeving wonen en werken, minder snel last hebben van gezondheidsklachten en minder snel depressief worden.

Groene omgeving

Alles op zijn tijd, zeggen we wel. En ik denk dat iedereen kan snappen dat Pantone niet voor niets nu groen als kleur van het jaar gekozen heeft. Hoe meer mensen omgeven zijn door een stedelijke omgeving en ondergedompeld zijn in een metropolitisch leven, hoe groter de behoefte wordt aan de fysieke schoonheid en samenhang van de natuurlijke wereld. Dat zien we nu gelukkig terug in stedenbouw, in architectuur en in de inrichting van woningen en werkplekken.

Groene muren helpen mee

Dus heb ik nog een paar mooie voorbeelden gezocht van groene muren. Zowel een echte groene wand als een fotobehang. Voor die omgeving waar echt niet kan.

Het behang is een ontwerp van Urban Flowers: ‘Evergreen’, hier in twee verschillende uitvoeringen. Het is muurvullend, met een oppervlakte van zo’n 4 x 7 meter. Maar hij kan ook op een paneel geplakt worden, in een kleinere maat.

Groene wand

De ‘echte’ groene wand is van Plantenwand.org, de tweede is een voorbeeld van ‘Evergreen’ van Urban Flowers.

Kantoor met groene wand 'Evergreen' van Urban Flowers

Kantoor met groene wand ‘Evergreen’ van Urban Flowers

 

 

X