06 - 1085 8337 info@urbanflowers.nl
Gedroogde Bloemenbehang

Bloemenbehang van droogbloemen

gedroogde bloemenbehang

Gedroogde bloemenbehang ‘Herbarium’ in mono-color

Bloemenbehang van droogbloemen

Deze blog wil ik graag wijden aan hoe een wand met bloemenbehang kan bijdragen aan een prettiger gevoel. Voor jong en oud!

Volgens de onderzoeken van Jolanda Maas, die ik in mijn eerste blog al noemde, geeft ‘groen’ ontspanning doordat we een natuurlijke omgeving nog steeds associëren met positieve gevoelens om evolutionaire redenen. Die gevoelens zitten gewoon nog in onze genen. We zoeken de natuur graag op in onze vrije tijd, dus associëren we het ook daarom met ontspanning. Je hoeft van natuur niets te vinden of er iets voor te doen, zo ontspant het de hersenen.

Omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg schrijft er dit over:

‘Natuurlijke omgevingen zijn een onophoudelijke bron van fascinatie. Stimuli zoals bloemen, vlinders of een blad dat waait in de wind trekken automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost. Ze geven niet alleen een prettig en rustgevend gevoel. Een bezoek aan de natuur of zelfs al alleen het kijken naar de natuur vanuit het raam of op een scherm heeft ook meetbare positieve effecten op de concentratie en het fysiologisch functioneren. Het kan er zelfs voor zorgen dat volwassenen en kinderen meer zelfbeheersing kunnen opbrengen, beter met pijn om kunnen gaan en minder vaak last hebben van psychische problemen’.

Met dit idee in het achterhoofd heeft Erika Meershoek Stichting ZaaiGoed opgericht. Zij organiseert (onder andere) uitstapjes met daaraan gekoppelde creatieve activiteiten, voor ouderen met dementie naar zogenaamde ‘zintuigentuinen’. Daar kunnen ze naar hartenlust bloemen plukken die vervolgens gedroogd worden en waarmee ze later een herbarium kunnen maken.

Van zo’n project heeft Urban Flowers dan weer een bloemenbehang gemaakt. Voor op een muur of op een deur. Aardige kringloop, toch?

En een mooi idee voor de inrichting van de verzorgingshuizen of verpleeginstellingen die aan projecten van Stichting ZaaiGoed meedoen.

 

X